Εισαγωγή στη Βιοϊατρική Μηχανική

Σχολή: ΗΜΜΥ • Εξάμηνο: 6 • Διδάσκοντες: Κ.Νικήτα, Γ. Ματσόπουλος

Εισαγωγή στο πεδίο της Βιοϊατρικής Μηχανικής και ανάδειξη του τρόπου με τον οποίο προάγει την ιατρική πράξη και κατανόηση, με τη βοήθεια παραδειγμάτων εμβιο-ηλεκτρισμού, εμβιο-μεταφοράς, βιο-απεικόνισης, εμβιομηχανικής και τεχνητών οργάνων, υποστήριξης ιατρικών αποφάσεων. Εφαρμογή βασικών αρχών της επιστήμης και της μηχανικής για τη διατύπωση, μελέτη και επίλυση προβλημάτων στη διεπιφάνεια της μηχανικής, ιατρικής και βιολογίας. Ο στόχος είναι διττός: αφενός η ποσοτική μελέτη σημαντικών λειτουργιών έμβιων οργανισμών και η κατανόηση των υποκείμενων μοριακών, κυτταρικών, φυσιολογικών μηχανισμών και αφετέρου η εμβάθυνση στις αρχές της επιστήμης του μηχανικού που διέπουν το πεδίο της βιοϊατρικής μηχανικής και είναι απαραίτητες για το σχεδιασμό και τη μελέτη της λειτουργίας βιοϊατρικών συστημάτων. Συμπεριλαμβάνονται θέματα σχετικά με την ασφάλεια των ασθενών, τους διεθνείς κανονισμούς και τα πρότυπα, τις αρχές διεξαγωγής πειραμάτων σε ζώα και in silico πειραμάτων.

Ανακοινώσεις

25.02.2021
Έναρξη Μαθημάτων

Το μάθημα της Τρίτης 23/02 (Εισαγωγή στη Βιοϊατρική Μηχανική) θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακά και σε πραγματικό χρόνο μέσω της πλατφόρμας Microsoft Teams. Οι οδηγίες εγγραφής και χρήσης της πλατφόρμας έχουν αναρτηθεί στον σύνδεσμο: https://docs.google.com/document/d/1_IQf7tWQk_Q4chaAl4O5DoD0jClRgKjYxmPdNV7DIHY/edit O κωδικός του μαθήματος είναι: 6ywugk4. Η διάλεξη θα ξεκινήσει στις 12:45 σύμφωνα με το ωρολόγιο πρόγραμμα του εαρινού εξαμήνου. Παρακαλείσθε να εγγραφείτε άμεσα στο Microsoft Teams καθώς η πληθώρα νέων εγγραφών μπορεί να δημιουργήσει καθυστερήσεις και προβλήματα στην εγγραφή σας. Οι ανακοινώσεις και το εκπαιδευτικό υλικό θα αναρτώνται στη σελίδα του μαθήματος στο mycourses.

22.05.2018
Υποβολή τεχνικών αναφορών για τις επισκέψεις στα Νοσοκομεία

Σε συνέχεια των επισκέψεων που πραγματοποιήσατε στα Νοσοκομεία, θα συντάξετε δύο τεχνικές αναφορές (μία για κάθε επίσκεψη) σε κάθε μία από τις οποίες θα αναπτύξετε ένα θέμα της επιλογής σας σχετικό με αυτά που διδαχτήκατε στην αντίστοιχη επίσκεψη. Για παράδειγμα, θα μπορούσατε να επικεντρωθείτε στο σχεδιασμό της ακτινοθεραπείας με τη βοήθεια κατάλληλου λογισμικού ή στις βασικές αρχές λειτουργίες του fMRI. Για να μπορέσετε να εμβαθύνετε στο θέμα που θα επιλέξετε θα κάνετε και μία σύντομη βιβλιογραφική επισκόπηση. Η έκταση της κάθε τεχνικής αναφοράς θα είναι περίπου 2 σελίδες. Οι τεχνικές αναφορές είναι υποχρεωτικές, θα βαθμολογηθούν και θα ληφθούν υπόψη σε ποσοστό 10% στην τελική βαθμολογία. Η ημερομηνία υποβολής των τεχνικών αναφορών είναι 07/06/2018. Η υποβολή των τεχνικών αναφορών θα πραγματοποιηθεί μέσω του mycourses, στην ενότητα "Εργασίες".

18.04.2018
Προγραμματισμός επισκέψεων στα νοσοκομεία

Την Πέμπτη (26/04) και ώρα 12:30 μ.μ. θα πραγματοποιηθεί η επίσκεψη στη Μονάδα Ακτινοθεραπείας του Β’ Εργαστηρίου Ακτινολογίας στο Νοσοκομείο «Αττικόν». Θα συναντηθούμε στην πύλη του νοσοκομείου στις 12:20 μ.μ. Εάν υπάρχει η δυνατότητα, σας παρακαλούμε να φέρετε μία λευκή ποδιά. Την Παρασκευή (4/05) και ώρα 12:20 μ.μ. θα πραγματοποιηθεί η επίσκεψη στo Τμήμα Μαγνητικού Τομογράφου του Αιγινητείου Νοσοκομείου. Θα συναντηθούμε στην πύλη του νοσοκομείου στις 12:10 μ.μ. Η διάρκεια των επισκέψεων θα είναι περίπου 2 ώρες. Τονίζουμε ότι αυτές οι επισκέψεις είναι υποχρεωτικές για την επιτυχή ολοκλήρωση του μαθήματος. Παρακαλείσθε να δηλώσετε τη συμμετοχή σας στις επισκέψεις ηλεκτρονικά στο email: kzarkog@biosim.ntua.gr