Καλλιόπη Δαλακλείδη


1.1.2

Διδακτορική Διατριβή
Ανάπτυξη Συστημάτων Υποστήριξης Ιατρικών Αποφάσεων για τη Διαχείριση του Σακχαρώδους Διαβήτη, ΕΜΠ, 2017.

Η Καλλιόπη Β. Δαλακλείδη έλαβε το Δίπλωμά της από τη Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Η/Υ του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου το 2005. Έπειτα, εργάστηκε ως μηχανικός γνώσης για την αυτόματη εξαγωγή σημασιολογικής πληροφορίας από οπτικοακουστικό υλικό στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος BOEMIE ως μέλος του εργαστηρίου Ψηφιακής Επεξεργασίας Σημάτων και Εικόνας της Σχολής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Η/Υ του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Έλαβε υποτροφία από το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών για την εκπόνηση της διδακτορικής της διατριβής (2012-2017) με τίτλο «Aνάπτυξη Υπολογιστικών Συστημάτων Υποστήριξης Ιατρικών Αποφάσεων για τη Διαχείριση του Σακχαρώδους Διαβήτη». Το 2017, η ομάδα της κέρδισε το πρώτο βραβείο στον διαγωνισμό καινοτομίας της Intrasoft International. Από το 2012 συμμετέχει, αρχικά ως υποψήφια διδάκτορας και έπειτα ως μεταδιδακτορική ερευνήτρια στο εργαστήριο Βιοϊατρικών Προσομοιώσεων και Απεικονιστικής Τεχνολογίας της Σχολής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Η/Υ του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, στη διδασκαλία των προπτυχιακών μαθημάτων Προσομοίωση Φυσιολογικών Συστημάτων, Ιατρική Απεικόνιση και Ψηφιακή Επεξεργασία Ιατρικής Εικόνας, Τεχνολογίες Κινητής και Ηλεκτρονικής Υγείας και Εργαστήριο Βιοϊατρικής Τεχνολογίας της Σχολής και του μεταπτυχιακού μαθήματος Βασικές αρχές και τεχνολογίες Βιοπληροφορικής. Από το Μάιο του 2021 συνεργάζεται ερευνητικά και με το Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου. Έχει διατελέσει κριτής σε τέσσερα επιστημονικά περιοδικά και σε έξι διεθνή συνέδρια. Είναι πολλά χρόνια μέλος του ΤΕΕ και του παγκόσμιου Institute of Electrical and Electronics Engineers (ΙΕΕΕ). Από τις αρχές του 2020, είναι πρόεδρος του IEEE Greece Section Women in Engineering Affinity Group. Στα ερευνητικά της ενδιαφέροντα περιλαμβάνονται οι τεχνολογίες σημασιολογικού ιστού, οι αλγόριθμοι μηχανικής και βαθιάς μάθησης, οι τεχνικές όρασης υπολογιστών και τα υπολογιστικά συστήματα υποστήριξης ιατρικών αποφάσεων για τη διαχείριση χρόνιων ασθενειών.

Ερευνητικά Ενδιαφέροντα
Tεχνολογίες σημασιολογικού ιστού, οι αλγόριθμοι μηχανικής και βαθιάς μάθησης, οι τεχνικές όρασης υπολογιστών και τα υπολογιστικά συστήματα υποστήριξης ιατρικών αποφάσεων για τη διαχείριση χρόνιων ασθενειών

Επιστημονικές Επαγγελματικές Κοινότητες
Μέλος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, μέλος του Institute of Electrical and Electronics Engineers (IEEE), και μέλος του IEEE Engineering in Medicine and Biology Society (EMBS)